Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Лидерът на КНСБ: Проблемите в здравеопазването и образованието са решими, когато има стимул

Пламен Димитров за предложението на профсъюза за увеличение на заплатите

19.07.2018 | 21:22 Редактор: Лазарина Колчагова
Лидерът на КНСБ: Проблемите в здравеопазването и образованието са решими, когато има стимул

КНСБ настоява за скок на заплатите, така че след четири години - през 2022, България да е достигнала 60-процентния праг от средноевропейските доходи без паритетна покупателна способност.

От профсъюза искат над 1 милиард лева допълнително за заплати в бюджетната сфера през следващата година.

"Това е реална оферта, ръстът от 12% увеличение на парите за заплати беше постигнат миналата година. 750 млн. лв. увеличение са постигнати през тази година, като най-висок дял отиде към сектора на образованието", каза лидерът на на КНСБ Пламен Димитров в студиото на Bulgaria ON AIR.

Президентът на профсъюза уточни, че въпреки това в частния сектор се плаща повече. Той отчете проблемите в здравеопазването и образованието, но потвърди, че те са решими, когато има нужния стимул. 

"Ние смятаме, че не е редно 10 г. след въвеждането на плоския данък да няма анализ как се развива и как влияе. Коефициента, измерващ социалното неравенство достигна този на африканските страни - 40%", заяви Димитров в "Денят ON AIR".

Той обясни, че с предложението си от КНСБ искат да "нулират" бюджетния излишък и по думите му, ако се изпълни, "тези пари ще отидат в джоба на българите, като полза ще имат всички, дори и най-високодоходните групи". 

Гледайте целия разговор във видеото.