Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Гурбет или безотговорност на родителите изкарвали децата от училище

Галя Захариева от ГЕРБ коментира, че от 24 хиляди върнати в системата, отпадналите отново са 2000 деца

19.07.2018 | 20:18 Редактор: Ивайло Николов
Гурбет или безотговорност на родителите изкарвали децата от училище

Близо 24 хиляди отпаднали от училище деца са били върнати в системата, стана ясно на заседанието на Координационното звено по механизма за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Отчита се и намаление на броя отпадналите. Децата, които повторно излизат от системата на образованието са малко над 2000.

Народният представител от ГЕРБ Галя Захариева заяви в студиото на "Денят ON AIR", че основните причини за това са две. Едната е заминаване в чужбина заедно с родителите, а другата е безотговорността на тези родители.

"Целта не е да търсим анализа на етническа основа, а всяко дете в България да го намерим, да го вкараме в детската градина, в училището, за да бъде то полезно най-напред на себе си", каза Захариева пред Bulgaria ON AIR.

Тя призна за трудностите, които експертите имат, за да върнат в учебните заведения ромските деца. Тя настоя, че в училищата и детските градини, където проблемът с отпадането на децата е най-сериозен, идва от липсата на ангажираност на родителите.

"Ако родителите и учителите заедно не подкрепят децата, нито един закон няма да го направи, нито една мярка и нито един механизъм няма върне децата", категорична беше Галя Захариева от ГЕРБ в ефира на "Денят ON AIR".

Тя напомни също за обвързаността на социалните помощи за семействата и посещаването на училище от децата и обясни, че това трябва да бъде наистина строго контролирано.

Гледайте видеото.