Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Резултатите за наличие на чума трябва да се покажат на обществото, настоява евродепутат

Момчил Неков от ПЕС заяви, че има определени начини, по които трябва да се действа в такива ситуации

18.07.2018 | 20:53 Редактор: Ивайло Николов
Резултатите за наличие на чума трябва да се покажат на обществото, настоява евродепутат

"Важно е да се покажат резултатите от самите анализи, които са направени и в България, и в тази френска лаборатория, не е въпросът да се твърди", заяви в студиото на "Денят ON AIR" евродепутатът от ПЕС Момчил Неков.

Той настоява да бъдат показани документи, които да казват точно кои животни, в кои стада и в кои населени места са заразени, защото липсата на информираност, за която признаха и властите, плаши хората. Той призова управляващите да не си "измиват ръцете с Брюксел".

"В тази директива 119, в чл. 5 се твърди, че ако има заразено животно, стадото се евтаназира, но само това стадо", подчерта Неков пред Bulgaria ON AIR.

Той настоя, че у нас няма резултати от анализи дали има заразени животни, а освен това според европейската нормативна уредба, умъртвяването е за точно определено стадо, другите в населеното място се поставят под карантина в радиус от 3 километра, а в радиус от 10 километра територията се поставя под наблюдение.

Евродепутатът беше категоричен още, че според същата директива, заразените животни трябва да бъдат горени, а не заравяни, както се прави в село Шарково. 

Момчил Неков изрази и съмненията си за независимостта на френската лаборатория, според която имало наличие на чума по животните в Странджа. Той обясни, че се е опитал да се свърже с въпросната лаборатория, но това не може да стане нито по телефон, а отговор по имейл все още очаква.

"Твърди се, че тези резултати са анонимни. Не може да се свърже животно с определен резултат. Този резултат може да е от всякъде", настоя Неков пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте разговора във видеото.