Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Кризата в Странджа: Умъртвяване без комуникация!

Къде сбъркаха отново институциите – коментират Явор Гечев и Любомир Аламанов

16.07.2018 | 20:49 Редактор: Иван Берберов
Кризата в Странджа: Умъртвяване без комуникация!

Станахме свидетели на масова евтаназия на животни в Странджа. Как чумата стигна до България и успяха ли институциите да реагират адекватно?

"Поредица от грешки доведе до този фарс. Събитията са съмнителни. Има кризисни щабове 20 дни след избухването на заразата. Тепърва ще ограничават движението. Турция отдавна светна – оттам идват болестите. Трябваше да се вземат предварителни мерки. Не може просто да отидеш и да изтребваш животни. БАБХ не са си свършили работата", подчерта бившият зам.-министър на земеделието и храните Явор Гечев. 

В "Денят ON AIR" той отбеляза, че обезщетението за убития добитък ще дойде много след като собствениците на животни са тотално вън от бранша. 

"Когато институциите не дават нужна информация, хората стават жертва на теории на конспирацията. Едно от първите задължения на институциите е да дават навременна и точна информация. Някой трябваше да обясни на тези хора какво се случва. Липсва разбиране, че това са хора. Администрацията е наш подчинен. Ние не сме феодални селяни. Институциите и властта трябва да комуникират с нас", обясни PR експертът Любомир Аламанов. 

Бившият зам.-министър Гечев добави пред Bulgaria ON AIR, че унищожаването на животните е най-лесният, най-бързият и най-евтиният вариант за управляващите.