Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Изиграхме ли козовете си в казуса за името на Македония?

В студиото на Bulgaria ON AIR темата коментира докторът по статистика и демография в БАН Спас Ташев

13.07.2018 | 20:40 Редактор: Лазарина Колчагова
Изиграхме ли козовете си в казуса за името на Македония?

"България владее Пиринска Македония, но ние не съумяхме да използваме козовете си пред евроатлантическите ни партньори в казуса за името на република Македония. Крайно време е в България да бъде изградена надпартийна политическа стратегия по отношение на Македония", каза в студиото на Bulgaria ON AIR докторът по статистика и демография в БАН Спас Ташев.

Специалистът от БАН напомни, че Русия винаги е заявявала претенции, че иска да има присъствие в Македония и обясни, че македонизмът като идеология в дълъг период от време се определял като антируски.

"Македонизмът и Македония се представяха като нещо автентично, но това се оказаха илюзии. Чрез тези механизми на въздействие Русия не успя да предотврати бавната евроинтеграция на Македония", добави Спас Ташев в "Денят ON AIR".

Във връзка с позицията на  Сърбия, академикът посоче, че държавата не декларира готовност за членство в евроатлантическите структури и се е оказала една от руските точки на влияние.

"С този акт на отваряне на вратите на НАТО към Македония се прекъсва сръбско-руското влияние, но пък се открива възможност за прогръцко влияние", предрече Ташев.

Специалистът изрази съжаление, че България не взе участие в процеса на обсъждане на името на република Македония и предположи, че причина за това е отсъствието на национална стратегия на България по отношение на Македония през последните 29 години.

"Много пъти искаме да чуем нещо от македонските политици, но знаем, че дори и да го искат не могат да го изрекат. При управлението на Заев също не можем да очакваме радикална промяна в политиката на Македония. Ние пропуснахме шанса си да бъдем фактор", каза още Ташев

Вижте повече във видеото!