Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експертите категорични: Проблемът с мигрантите се преекспонира!

В интерес на България било да търси общоевропейския подход за справяне с бежанската криза

13.07.2018 | 21:02 Редактор: Василена Василева
Експертите категорични: Проблемът с мигрантите се преекспонира!

Спор в парламента. Премиерът Бойко Борисов и лидерът на БСП Корнелия Нинова се оказаха на различни мнения за политиката на страната по отношение на мигрантите. 

Борисов се похвали и с много високи резултати от българското председателството на ЕС, което според него безспорно е било успешно, каквато е и оценката на партньорите ни в общността и отсече, че това не е PR кампания.

Червената лидерка Корнелия Нинова обаче го обвини, че го е превърнал в "партийно мероприятие за рейтинга на един човек".

"Проблемът с мигрантите се преекспонира. Такъв страната ни имаше през 2014 и 2015 година. Оттогава бежанският поток намаля значително в резултат на съгласуваните и комплексни действия на ЕС", коментира в студиото на "Денят ОN AIR" бившият министър на отпраната проф. Тодор Taгарев.

По думите му решенията, които се взимат на ниво Европейски съюз напълно удовлетворяват интересите на България към момента. 

По-рано днес Борисов отбеляза, че институциите в България са показали, че са отговорни и могат да работят за европейските каузи.

"В Европа има две посоки на мислене във връзка с бежанския проблем. Едната твърди, че трябва да се търси общоевропейския подход, а другата, че трябва да се затварят границите, за да не бъдат допускани мигрантите", отбеляза председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че в интерес на страната ни е да търси общоевропейското решение, тъй като миграционните вълни се пораждат от различни фактори.

И двамата гости в студиото на Ганиела Ангелова се обединиха около тезата, че комплексното решение не винаги е най-евтиното решение, но ако го избягваме, по чисто демографски и икономически причини натискът към Европа, не толкова от страните от Близкия Изток, а от африканските държави, ще се засилва.

Вижте повече във видеото!