Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Чакаме покана за еврозоната, но след това пътят също е дълъг, заяви депутат

Радостин Танев от ГЕРБ каза, че е нормално хората да се притесняват от приемането на единната валута у нас

12.07.2018 | 20:20 Редактор: Ивайло Николов
Чакаме покана за еврозоната, но след това пътят също е дълъг, заяви депутат

Тази вечер Еврогрупата обсъжда перспективите на страната ни да се присъедини към еврото и Банковия съюз. Правителството ни чака становището, за да подаде документи.

Пред икономическата комисия на Европейския парламент министърът на финансите Владислав Горанов обясни, че България ще се нуждае от още поне шест месеца, за да подготви членството си в Банковия съюз, което може допълнително да забави кандидатстването й за приемане на еврото.

Народният представител от ГЕРБ Радостин Танев коментира в студиото на "Денят ON AIR", че е важно да се знае, че подготовката на страната ни да влезе в т.нар. "чакалня" ще отнеме няколко месеца, но това не трябва да ни притеснява.

"Аз смятам, че това е начинът, по който трябва процесът да бъде извървян, защото по-добре да бъдем подготвени както трябва, вместо да бързаме само, за да кажем, че сме вътре", заяви депутатът пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни също, че е нормално недоверието и притеснението у гражданите за въвеждането на единната европейска валута у нас, защото времето за подготовка и в "чакалнята" е достатъчно дълго. 

"Подготовката за влизане в чакалнята, тези 3-6 месеца, които ще са ни необходими, са една много малка стъпка от това, което трябва да извървим", допълни той.

След това следват 2 години период, в който трябва да се направят много промени в законодателството и в икономиката на държавата, за да може тя да бъде достатъчно подготвена за заменянето на българската валута с европейската. 

Вижте видеото с целия разговор!