Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Как Европа да каже "стоп" на мигрантските потоци от Африка?

18% от бежанците са деца, 10% са жени, а всички останали са млади мъже, подчерта експертът Димитър Гърдев

10.07.2018 | 21:00 Редактор: Велислав Филипов
Как Европа да каже

Според данни на "Фронтекс" бежанците вече потеглят към Европа по нов маршрут. Какви са решенията на проблема?

"Това е резултат от новите политики, които Италия предложи. Властите там действат много категорично срещу мигрантите. Тепърва тази политика ще се разраства из Европа. Такива новини се следят от трафикантите и те сменят маршрутите, през които се прекарват бежанците", уточни експертът по международна сигурност Димитър Гърдев в "Денят ON AIR".

По думите му може по статистическите данни мигрантите да са намалели, но те все пак продължават и няма да спрат своя поход към Стария континент.

"Африка скоро ще достигне население от 1 млрд. души. Това, което ни очаква, са безкрайно много хора, които желаят да дойдат в Европа и да търсят препитание. 18% от мигрантите са деца, 10% са жени, а всички останали са млади мъже", подчерта експертът.

Според него подходът на властите в Европа трябва да е комплексен, защото законите и действията на парче не могат да помогнат.

"Не може да се разчита на власите в Африка да ограничат мигрантите, защото те са корумпирани. Военни сили на Съюза трябва да поемат защитата на бреговете. Трябва да има ефективна политика за връщане на бежанците в техните държави", заяви Гърдев пред Bulgaria ON AIR.