Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Буря от оставки връхлетя Лондон! "Твърд" или "мек" Brexit очакват на Острова?

Темата за раздялата между Великобритания и ЕС коментират анализаторите Любомир Стефанов и Светлин Танчев

10.07.2018 | 20:19 Редактор: Велислав Филипов
Буря от оставки връхлетя Лондон!

Политическа буря връхлетя Лондон, след като през уикенда стана ясно, че премиерът Тереза Мей получи от правителството си подкрепа за сделка за "мек" Brexit. Тази капитулация от първоначално заявения твърд курс доведе до оставките - първо на министъра за Brexit и екипа му, а след това и на външния министър Борис Джонсън, което вещае сериозни политически проблеми за Мей.

"Преди 2 години смятах, че Brexit няма да се състои. Сега обаче нещата стоят по доста различен начин. Ако Англия иска да запази своята влиятелност в световен мащаб, трябва да приеме някои компромиси. Колкото "по-твърдо" Великобритания излезе от ЕС, толкова повече паунда ще се срине", каза политическият анализатор Светлин Танчев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му Тереза Мей вижда много по-добро бъдеще за Великобритания при "по-мек" Brexit.

"Най-верният ход на Мей ще е да изповядва политика, търсеща най-малкото зло. Като цяло нейната визия за Brexit е Англия да остане в митнически съюз с ЕС, да може да налага мита към трети страни и ако има някакви неразбирания - те да се решават в Европейския съд. Това ще бъде и най-добрият вариант за Великобритания. Тежкият вариант е просто немислим", подчерта експертът.

Той заяви, че вече англичаните, които са били твърдо за излизане от ЕС, не са с такова категорични мнение, защото са видели какви ще са последствията.

Експертът по външна политика Любомир Стефанов също смята, че "твърд" Brexit ще е чисто самоубийство за Великобритания и нейната икономика.

"Тереза Мей е добър политик, който не сбърка по никакъв начин досега. Единствената ѝ грешка е, че преговорите между Великобритания и ЕС не са стигнали доникъде. Реално не се е случвало никога страна да излезе от ЕС - това е прецедент. Не знаем какви ще бъдат последствията и кой повече ще пострада - Съюзът или англичаните", отбеляза пред Bulgaria ON AIR Стефанов.

Според него във Великобритания трябва да има по-малко политическо боричкане и повече прагматизъм.