Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Социалното министерство било боксовата круша на всяко правителство

Всеки опит за някаква реформа среща противници, категоричен е бившият министър Иван Нейков

09.07.2018 | 20:15 Редактор: Велислав Филипов
Социалното министерство било боксовата круша на всяко правителство

Има проблем и нужда от спешна промяна на правната рамка по посока на това нуждите на хората с увреждания да бъдат посрещани по един по-добър начин. Всичко се прави против правилата за реформи, които съществуват по света. Всеки опит за някаква промяна среща противници. Така проблемите няма как да бъдат решени.

Това каза бившият социален министър Иван Нейков в студиото на "Денят ON AIR" по повод на незатихващия проблем с хората с увреждания и продължаващия протест на майките на деца с увреждания пред парламента.

По думите му социалното министерство е боксовата круша на всяко едно правителство.

"Социалното министерство или пали пожари, или ги гаси. Там никога не трябва да чакаш благодарност. Каквото и да направиш, ще бъдеш упрекнат от дадена група. Вече има постоянно противопоставяне между всички в тази сфера", уточни Нейков.

Според него в министерството има много експерти, които са навлизали в проблемите и имат много опит, но и те вече минават в пасивна позиция, защото каквото и да се предложи, винаги става обект на протест.

"При всяко едно решение - дали положително, или отрицателно, се искат оставки. Ще бъде груба грешка, ако правителството уволни някой от ръководството в момента. Да смачкаш хората, които искат да правят реформи, е в минус на управляващите", подчерта бившият социален министър пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че в социалната сфера не могат да се правят прибързани решения, защото натрупаните проблеми искат време и спокойствие.

"Докарахме дотам нещата, че не могат да се понасят самите организации за хората с увреждания. Най-вероятно няма да видим в следващите 2 години сериозна промяна по отношение на хората с увреждания и някаква подкрепа към тях. Очаквам есента да започнат следващите групи с проблеми да започнат да протестират", допълни Иван Нейков.