Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Липсват ли капацитет, знание и ценности на българските политици?

Проф. Антоанета Христова и политологът Христо Панчугов коментират социалното напрежение и политическите противопоставяния у нас

06.07.2018 | 21:15 Редактор: Ивайло Николов
Липсват ли капацитет, знание и ценности на българските политици?

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз приключи. Сега социалното напрежение се увеличава, виждаме протести, но до какво може да доведе това? Политологът Христо Панчугов е на мнение, че е напълно нормално да се говори за подобно напрежение вече, а според психолога проф. Антоанета Христова то вече спокойно ще може да се реализира. Така двамата коментираха различните протести, които виждаме в последно време у нас.

"Обществото не може да се обедини около една много по-съществена тема и това посредствеността в българската политика", каза  Христо Панчугов в студиото на "Денят ON AIR".

Той беше категоричен, че в българската политика се ползва инструмент с решаване на парче на проблемите в различните части на обществото. Проф. Антоанета Христова пък беше категорична, че на българските политици, които са такива сега, им липсват капацитет, знание и ценности. 

"Това личи когато дебатът е сведен до ниво скандал, а ние сме само на ниво скандал", допълни тя.

Проф. Христова каза също, че тези политици, които са най-активни в скандалите са тези, които показват по-ниската възможност за оценка и управление на процеса. По думите честите караници и епитети, които се наблюдават в Народното събрание в последно време, са нещо, което служи в предизборна обстановка, в която обаче сега не сме.

Политологът Христо Панчугов допълни също, че политиката у нас се свежда до краткосрочно противопоставяне, а по думите му такова трябва да има при решаването на проблемите.

Той каза също, че е нормално да не съвпадат мненията по решаването на проблеми, но политиците трябва поне да се опитат заедно да дефинират какъв е той.

Вижте видеото с целия разговор!