Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Китайските инвестиции у нас трябвало да са наша държавна политика

Според Милен Керемедчиев срещата "16+1" е важна, колкото европредседателството

06.07.2018 | 20:28 Редактор: Ивайло Николов
Китайските инвестиции у нас трябвало да са наша държавна политика

Ключовата визита в София на министър-председателя на Китайската народна република Ли Къцян е изключително важна, а важността ѝ може да се сравни с българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това е мнението на бившия заместник-външен министър Милен Керемедчиев, който определи няколкодневното посещение на Къцян у нас и голямата делегация, която представя Китай за нещо безпрецедентно.

България е домакин на утрешната среща по формат "16+1", на която ще се говори за развитие в сектора на транспорта и енергетиката. Според Керемедчиев инвестициите от Китай у нас за последните над 15 години са едва около 300 милиона евро, което е значително по-малко от другите страни в региона.

"Ние трябва да превърнем привличането на чуждестранни инвестиции от Китай в държавна политика", заяви категорично бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му, за да стане това трябва българската държава да е готова да отговори на въпросите, които китайската страна поставя, за да инвестира, а те са свързани най-вече с държавни гаранции и съфинансиране от наша страна.

"Не трябва по никакъв начин да повтаряме грешките, които направихме с Катар и Саудитска Арабия, когато имаше също огромни интереси, огромни делегации дойдоха, посещение имаше на много високо ниво. И не се сложиха интересни проекти на масата", коментира Милен Керемедчиев пред "Bulgaria ON AIR".

По думите му сега трябва да представим трансгранични, регионални инфраструктурни проекти пред китайската делегация, с които според него ще предизвикаме много по-голям интерес.

Вижте видеото с целия разговор!