Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ЕП отложи приемането на пакета "Мобилност". Как ще се реши проблемът?

Рано или късно казусът ще трябва да се разгледа отново, коментира пред Bulgaria ON AIR Николай Тишев от БСП

04.07.2018 | 20:47 Редактор: Василена Василева
ЕП отложи приемането на пакета

Европейският парламент отложи приемането на първия пакет "Мобилност" за превозвачите, който доби публичност като "закона Макрон".

След трудно гласуване в пленарната зала в Страсбург трите доклада по пакета бяха върнати в транспортната комисия на ЕП за преработване. Така процедурата по приемането на директивата започва отново.

"И в ЕП, и в цяла Европа между страните членки има противоречия по темата, които не могат да бъдат изгладени. Подобно отлагане обаче не решава проблема, тъй като рано или късно ще се наложи отново да бъдат разгледани възможностите", коментира в студиото на "Денят ON AIR" депутаът от БСП Николай Тишев.

По думите му България е загубила много време, защото дискусиите по пакет "Мобилност 1" вървят от вече около година и дори се е наложило от БСП да предложат декларация в НС за заемането на позиция от правителството ни по казуса.

"Министерството на транспорта също закъсня много с координирането на действията си с другите представители на Източна и Югоизточна Европа, които също ще бъдат пряко засегнати от тези промени. Става въпрос за Чехия, Словакия, Унгария и Румъния", допълни още Тишев пред Bulgaria ON AIR.

С днешното решение приемането на спорните правила за командироването на шофьорите се отлага за неопределено време, а българските превозвачи продължават да работят по старите правила.