Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Защо Тръмп обяви, че ЕС вреди на търговията колкото Китай?

Търговската война няма да се разрастне, обяви журналистът Огнян Дъскарев пред Bulgaria ON AIR

02.07.2018 | 20:35 Редактор: Василена Василева
Защо Тръмп обяви, че ЕС вреди на търговията колкото Китай?

Aмериканският държавен глава Доналд Тръмп сравни в интервю търговските практики на Европейския съюз с тези на Китай. 

По думите на президента на САЩ е "ужасно" това, което съюзът е причинил на страната му, давайки за пример автомобилите на Mercedes, които по думите му, са изпращани в страната, но не и американските коли в Европа.

Като свой най-голям лост за влияние върху Брюксел Тръмп вижда именно заплахите за мита върху автомобилния внос, които предизвикаха притеснения у американските търговски партньори, хвърляйки повече светлина върху рамките на по-общата американска търговска политика.

"Търговската война няма да се разрастне. А американската икономика няма да усети нищо, тъй като в момента тя е в подем. Всеки месец се създават страшно много нови работни места, всички пазари вървят нагоре", коментира в студиото на "Денят ON AIR" журналистът Огнян Дъскарев.

В интервюто си Тръмп посочва, че ЕС защитавал селскостопанската си продукция и фермите си за разлика от Америка. Както и че Вашингтон планирал да въведе ограничения спрямо компаниите от Европа, които нарушават американските санкции срещу Иран, като правят бизнес с Техеран.

През май Тръмп изтегли САЩ от ядреното споразумение на Иран, по силата на което през 2015 година бяха отменени повечето западни санкции срещу Техеран. Той обеща да върне не само старите санкции, но и да въведе нови.

А от неделя Канада започна да налага митнически тарифи върху вноса на американски стоки като кетчуп, пица и желязо в размер на 12,6 млрд. щатски долара, като контрамярка на наложените от Доналд Тръмп преди време мита върху внасяните в САЩ стомана и алуминий.

"Отношенията между Канада и САЩ винаги са били като между по-голям и по-малък брат. Двете страни са много близки, както и икономиките им. Едва ли тези търговски войни биха им се отразили неблагоприятно", допълни още журналистът пред Bulgaria ON AIR.