Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Резултатът на изборите в Турция беше очакван, отбеляза експерт

Разделението на югоизточната ни съседка обаче е факт, категоричен бе Стоян Сталев в "Денят ON AIR"

25.06.2018 | 20:11 Редактор: Василена Василева
Резултатът на изборите в Турция беше очакван, отбеляза експерт

Резултатът на изборите в Турция беше очакван. Той можеше да бъде и по-добър за Реджеп Ердоган, но пък е много близък до този на референдума през 2017 г. Това каза в студиото на "Денят ON AIR" бившият външен министър и посланик в Турция Стоян Сталев.

Той отбеляза, че разделението на югоизточната ни съседка е факт. Същевременно обаче опозицията не успявала да намери по-широк път към избирателите и оставала териториално ограничена в по-големите и светски центрове на страната.

"Oгромната религиозна инфраструктура на Турция, която силно подкрепя партията на държавния глава, му оказва голяма помощ. Ролята ѝ сред населението и избирателите е мащабна", подчерта Стоян Сталев.

По думите му Ердоган се опитва да сплоти страната си на принципа на национализма и може би именно на това се дължи неговото агресивно говорене по отношение на Европа. 

"Все пак национализмът не е това, което трябва да сплотява едно общество. Това не е печелившата карта. Един умерен патриотизъм винаги е необходим, но турският държавен глава стига до крайности", коментира още бившият външен министър.

Той отбеляза, че в турския парламент резултатът за Ердоган е добър от коалиционна гледна точка – 42% за партията, но като коалиционна група получават 52-53%, а това представлявало сериозно мнозинство.

Вижте повече във видеото!