Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ще падне ли правителството? Анализаторите са скептични…

Какво се опитва да постигне БСП – коментират Румяна Коларова и Юлий Павлов

22.06.2018 | 20:30 Редактор: Иван Берберов
Ще падне ли правителството? Анализаторите са скептични…

Кое може да събори правителството – вторият вот на недоверие или социалното напрежение, породено в държавата?

"Има проблеми в управлението. В сектор "Сигурност" те са очевидни. Правителство не се сваля с вот на недоверие. БСП търси утвърждаването си в правителството. Ако "Воля" реши да гласува срещу "Борисов 3", това ще означава ерозия за правителството. Когато имаме стабилни правителства, след вот на недоверие следват правителствени промени. Най-важното нещо, което този вот показва, е разминаването между парламента и кабинета", коментира политологът Румяна Коларова. 

Според нея изпълнителната власт господства над законодателната. Борисов избра да не присъства в парламентарните дебати, добави тя в "Денят ON AIR". 

"БСП направи още по-нерелевантни своите аргументи. Цяла седмица обясняваха, че вотът е породен от социалната политика, а след това решиха, че ще бъде за сигурността. Това няма как да засили позициите им. ГЕРБ никога не са управлявали в толкова спокойна ситуация. Хората имат нужда от хляб и зрелища. Никакви вотове не могат да нарушат идилията до края на мандата", категоричен бе социологът Юлий Павлов. 

Той подчерта пред Bulgaria ON AIR, че правителство се сваля или в парламента, или с протести от стотици хиляди души. 

"Минал е етапът, в който улично напрежение може да доведе до дестабилизация на властта. Целта на БСП е да напомни за себе си. Отливът от Левицата е очевиден. Спадна им енергията. Партийността в лицето на Корнелия Нинова губи авторитет. Отдалечаването от позицията на Станишев допълнително внася напрежение в партията", отбеляза Коларова. 

Павлов завърши с това, че за да привлекат млади избиратели, БСП имат нужда от проевропейска позиция. Уви, по негови думи те заемат все повече антиевропейски позиции.