Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проблемът с Македония се решавал сега или никога

Гърция спечели с договора решаване на всички свои проблеми, каза Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения

22.06.2018 | 21:05 Редактор: Иван Берберов
Проблемът с Македония се решавал сега или никога

Какъв е залогът за приемането на името Република Северна Македония? Какво спечели Гърция от подписването на договора? 

Според Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения залогът в конкретния случай е стабилността на Балканите. 

"Ако този проблем не се реши ще изникнат много сериозни проблеми за стабилността и държавността на Македония и мястото на полуострова в Европа. Това, което очакват в Македония е дата за преговори за влизане в ЕС. Днес холандският парламент раздели Албания от Република Македония. Уви, опасността пред Македония да не получи дата не е отминала. Въпросът с името на Република Македония е или сега, или никога", обясни гостът. 

В "Денят ON AIR" Кючуков подчерта, че ако този договор не влезе в сила, това ще дискредитира преговорите като метод за решаване на проблемите.  

"След като мине този договор в парламента, в Македония следва промяна на конституцията и референдум. Ако Македония не получи покана за НАТО и не получи дата за преговори за влизане в ЕС, то разговорите с Гърция се обезсмислят. Гърция спечели с договора решаване на всички свои проблеми", категоричен бе анализаторът пред Bulgaria ON AIR.