Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Лидерът на КТ "Подкрепа": Майките - подстрекавани, омбудсманът - на шейната

Димитър Манолов коментира проблемите на хората с увреждания

22.06.2018 | 20:46 Редактор: Тодор Петров
Лидерът на КТ

Майките на деца с увреждания са подстрекавани да протестират, а омбудсманът Мая Манолова е опитала да се възползва от ситуацията, за да вдигне своя рейтинг. На това мнение е президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който през седмицата влезе в остър спор с протестиращите майки.

Той обаче не се ангажира с мнение дали протестът на майките на деца с увреждания е бил яхнат от някого. Преди дни бе отхвърлено предложението за отделен закон за личната помощ, което доведе до жесток спор при обсъждането му.

Самата Мая Манолова заплаши да подаде оставка, ако не бъдат приети трите закона за хората с увреждания. Лидерът на "КТ Подкрепа" пък допусна, че омбудсманът Манолова не е чела достатъчно спорния закон.

"Законът за личната помощ е нещото, с което я качиха на шейната. Този закон почти в същия вид циркулира от 2003 г. Когато започна обсъждането се разбра, че той има много сериозни дефекти и е непригоденЗ", обясни гостът в предаването "Денят ON AIR".

Най-неприятното е, че този проблем няма решение, подчерта Манолов. Според него, ако този закон стане факт, то едните палатки ще бъдат заменени от други палатки, тъй като ще бъдат противопоставени различни групи хора с увреждания.

"Годишно за предоставянето на личен асистент разходите възлизат на 15 хил. лева. Опитайте да си представите за 500 хил. човека колко ще струва тази услуга?", акцентира Манолов, посочвайки недостатъците на проектозакона.

В заключение той посочи пред Bulgaria ON AIR, че бутането на едно правителство не става с 2-3 палатки, а процесът е многофакторен. Но отбеляза, че правителството може и "само да се бутне".

Вижте видеото с целия разговор.