Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Държавата поема контрола и поддръжката на язовирите!

Вотът на недоверие е самоцелен, категорична е Ивелина Василева

21.06.2018 | 20:12 Редактор: Иван Берберов
Държавата поема контрола и поддръжката на язовирите!

След редица инциденти на прелели водни басейни и деца, загиващи в неохраняеми водоеми, държавата реши да поеме контрола над язовирите.

"Държавата поема своята отговорност и ангажимент за язовирите. Общините обикновено не могат да осигурят средства за поддържането или охраняването им. Проектозаконът предвижда да се основе държавно предприятие, което да се грижи за водоемите. Това ще става само с решение на общинските съвети да прехвърлят безвъзмездно язовирите си на държавата", обясни депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева.

В "Денят ON AIR" тя посочи, че със закона се въвежда и класификация на язовирите в зависимост от периметрите им. Ремонтът и поддръжката на тези язовири също ще бъде отговорност на държавата, допълни гостът.

Темата обхвана и внесения от опозицията вот на недоверие, който ще бъде гласуван на 29 юни. 

"Готови сме за дебатите по вота на недоверие. Не видях в мотивите на БСП политики, конкретни мерки и алтернатива. Вотът е самоцелен. В началото на Европредседателството също имаше вот на недоверие. Целят да омаловажат постигнатото през тези 6 месеца", отбеляза Василева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея големият проблем на обществото ни е липсата на доверие към институциите. Хората трябва да могат да вярват, че институциите ги защитават, изтъкна народният представител.

"Усещането на хората с увреждания е, че няма адекватна грижа за тях. Експертите трябва да излязат с работещи решения на този проблем. Усилията трябва да се обединят с тази цел. Средствата, които се заделят, трябва да се разпределят правилно. С добрата воля и усилията на всички този проблем ще се реши", подчерта Ивелина Василева.