Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Кандидатстваме едновременно за еврозоната и за Банковия съюз!

Присъединяването е естественият път за България, изтъкна Левон Хампарцумян
Публикувана: От:

България ще подаде документи и ще настоява да бъде приета едновременно и в чакалнята на еврозоната, и в единия банков съюз. Предстои български експерти да се срещнат с представители на Европейската централна банка. 

Още по темата

 

"В относително добра фаза сме от икономическото си развитие. Да си част в еврозоната е печат за качество, че правиш това, което трябва. Но никой не е предпазен от неблагоприятни икономически развития. С фиксирания курс на лева, ние сме от 20 години в еврото. Позитивите да си в еврозоната са много повече от каквито и да е негативи", подчерта банкерът Левон Хампарцумян. 

В "Денят ON AIR" той отбеляза, че поскъпването на цените, след въвеждането на еврото, е спекулативно. Безпокойствието трябва да бъде да си направим държавата по-атрактивна за външни инвеститори, категоричен бе банкерът. 

По негови думи лихвите биха се понижили, ако влезем в общността на еврото. "В момента лихвите са на исторически най-ниски нива. Еврозоната ще бъде спирачка за по-рязкото им повишаване", поясни Хампарцумян пред Bulgaria ON AIR. 

"Еврозоната се критикува без да бъде давана алтернатива. Присъединяването е естественият път за България. Вече имаме евро в джобовете си, но с по-различни картинки. Минималният срок след започване на процедурата по преминаване към еврото е 3 години. За новите членове на еврозоната процесът трае 7 години", посочи гостът. 

Коментари ( 1 )
  • 1

    Kalin Ganev

    19 юни 2018 | 02:21

    Толкова повърхностни блудкави разсъждения като за наивници... На всяко изречение - лъжа. Приемането на еврото въобще не е въпрос само на превалутиране, така че е абсурдно да се твърди, че ние и сега си имаме евро заради борда. Защо не каза нещо за лихвите по депозитите тоя господин, който даже не е и българин?! Банките ще бъдат задължени да поддържат 1% от парите на депозит в брой (в момента това число е 10%), което би понижило лихвите по кредитите (с 1%), но би увеличило лошите кредити на банките и съответно рисковете за банкови фалити. Чуждестранните инвестиции ще дойдат толкова, колкото дойдоха при присъединяването ни към НАТО и към ЕС. Обмяната лев към евро не е задължително да стане по курс 1.95, защото при приемането на еврото валутният борд отпада, а левът е обезценен от 1997 г. досега и така е възможно заплата от 1000 лева да се превърне в 300€; пенсия от 200 лева да стане 60€. Цените на стоките в 9 от 10 държави приели еврото скачат нагоре - основно при хранителните стоки, а при някои конкретни стоки - с пъти. Абсолютна лъжа е, че при последните влезли в еврозоната държави като Чехия и Словакия не са се повишили цените. Не е 7 години срокът в ERM II, а е 2 години, но за България ще бъде няколко месеца, защото е във валутен борд и няма нужда да чака целия срок. България ще трябва да плаща вноски към ЕЦБ в размер на 1-2% от БВП или между 1 и 2 милиарда лева на година за подпомагане на закъсали икономики като гръцката, испанската и италианската, а в случай на нов крах в някоя европейска икономика, например италианската, вноската ще се увеличи до 15% от БВП или до 15 милиарда лева/година, което би доубило окончателно страната ни, защото първо се намаляват социалните плащания. При влизането към еврозоната се освобождава валутният резерв в размер на 42 милиарда лева, който гарантира валутния борд и той ще бъде изхарчен от правителството за схеми като санирането и великата ограда по границата с Турция. България ще загуби целия си финансов суверенитет, тъй като всички финансови решения ще се вземат от ЕЦБ. НЯМА МЕХАНИЗЪМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕВРОЗОНАТА! Не е нужно да приемаме монголската не знам какво си или която и да е друга валута, ние искаме да си запазим ЛЕВА + валутен борд. Догодина през май месец предстоят избори в европарламента, на които има вероятност да спечелят повече националистически партии, които не е ясно каква политика ще имат спрямо еврото. Няма текст в договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС, който да ни задължава да приемаме еврото, нито пък има указан срок. До последно Великобритания си държа на паунда; Дания проведе референдум и отхвърли приемането на еврото; Полша, Чехия и Унгария нямат никакво намерение да го приемат и в последно време никой не се натиска. За слаби икономики като българската приемането на еврото би било пагубно.