Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

България ще кандидатства едновременно за Банковия съюз и чакалнята на еврозоната

Сега е времето, изпълнили сме всички критерии, настоя Александър Иванов от ГЕРБ

14.06.2018 | 20:15 Редактор: Василена Василева
България ще кандидатства едновременно за Банковия съюз и чакалнята на еврозоната

България ще кандидатства едновременно за членство в т.нар. чакалня на еврозоната (механизма ERM 2) и Европейския банков съюз. Български официални представители ще посетят Европейската централна банка и Европейската комисия, за да обсъдят "интензивно" процедурите по присъединяването и времевия график. 

"Нито една държава до момента не е извървяла този път едновременно. Решението е добре взето и обосновано. Сега е правилният момент да кандидатстваме, тъй като отговаряме на всички критерии", каза в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

Доскоро позицията на българското правителство бе, че с приоритет трябва да е влизането ни в преддверието на еврозоната, а след това в Банковия съюз, което така или иначе трябва да стане, ако приемем единната валута. На практика обаче страната ни остана без избор, след като в последните доклади за сближаването на Еврокомисията и на ЕЦБ членството в Банковия съюз бе поставено като условие пред България за влизане в чакалнята на еврозоната. 

"Още при присъединяването си към Европейския съюз България е поела ангажимента да влезе в еврозоната. За всички държави не е покрит един единствен критерий, а именно - стабилността на валутния курс спрямо еврото", подчерта Александър Иванов.

По думите му, ако говорим за формални критерии, страната ни няма нужда да влиза в т.нар. чакалня на еврозоната, тъй като е във валутен борд от 21 години. Депутатът от ГЕРБ обаче обясни, че самата чакалня представлява валутно курсов механизъм, при който за достатъчно дълъг период се следят отклоненията на съответната валута към друга валута. И това условие е задължителна стъпка за влизането в еврозоната. 

Вижте повече във видеото!