Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

За 10 години млад лекар можел да направи чудеса в България

"Пирогов" е една от последните инстанции в здравеопазването, твърди директорът на болницата проф. Асен Балтов

25.05.2018 | 20:50 Редактор: Тодор Петров
За 10 години млад лекар можел да направи чудеса в България

В рамките на 10 години един лекар може да направи чудеса в България, смята директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов и призова младите медици да не напускат страната ни с лека ръка.

Той гостува в предаването "Денят ON AIR", за да посочи успешния модел в здравеопазването, да разкрие състоянието на "Пирогов" и да отговори на въпроса как да задържим младите лекари у нас.

"На младите колеги казвам, че трябва много да учат и постоянно да се усъвършенстват. "Пирогов" е една изключително добра школа. В травматологията и ортопедията в момента имаме повече от 20 специализанти. Изпращаме ги на специализации и в чужбина", обясни проф. Балтов.

Все повече от медиците ни избират да работят в чужбина, а директорът на "Пирогов" се съгласи, че разликата в заплащането е голяма, но подчерта, че животът в България е съвсем различен от този в държава, която не ти е близка, нямаш приятели и винаги ще бъдеш чужденец. 

"Пирогов" е една от последните инстанции в здравеопазването. Поемаме всички тежки случаи, нормално е да има повече разходи, свързани с тези тежки случаи", коментира проф. Балтов и се съласи с мнението, че болницата има нужда от преструктуриране.

Според него трябва да има оптимизиране на отделните клиники и броя на леглата. Той акцентира върху важността на проблема с медицинските сестри, които по думите му са изчезващ вид.

На този етап е невъзможно да има здравеопазване без лимити, категоричен бе проф. Балтов, коментирайки предложението на омбудсмана Мая Манолова. Достъпът до болнична помощ у нас е изключително лесен и бърз, подчерта той.

Вижте видеото с целия разговор.