Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолог категоричен: Има натиск от Русия за продължаване на АЕЦ "Белене"

Посещението на Бойко Борисов при Путин няма да бъде подплатено с конкретни действия, смята доц. Стойчо Стойчев

23.05.2018 | 20:53 Редактор: Велислав Филипов
Политолог категоричен: Има натиск от Русия за продължаване на АЕЦ

Посещението на Румен Радев в Русия бе историческо. Подсказа се, че българската държава се готви да рестартира някакви прекъснати проекти - като АЕЦ "Белене" например. Преди години Борисов бе категоричен, че не трябва да се продължава строежът, но сега се отметна. Явно това е някакъв балкански манталитет.

Така политологът доц. Стойчо Стойчев коментира в студиото на "Денят ON AIR" официалното посещение на президента Румен Радев в Русия и искането на премиера Бойко Борисов проектът "Белене" да бъде подновен.

"В България сме свикнали много неща от предизборната кампания да не се изпълняват. Натиск от Русия също има до някаква степен. Все пак тя е велика сила, а нашата страна е доста близо. Нормално е да се пращат неформални и скрити послания към нас", категоричен е Стойчев.

По думите му президентът Радев иска да покаже една последователност в своето мнение за санкциите към Русия, а именно, че те трябва да бъдат свалени.

"Не очаквам нищо конкретно при посещението на Борисов в Русия. То може би ще носи послания, но няма да бъде подплатено с някакви конкретни действия. Може би ще се договори някакви руско оборудване за "Белене", но руско инвестиционно участие не трябва да се очаква", смята още политологът.

Той коментира и скандала около публикацията на социалиста Таско Ерменков, че водата в София е с нарушено качество.

"Историята с водата показва изнервеността на двете партии. Действията издадоха отношението на българските политически партии към институциите. Тези хора не си дават сметка какво послание дават към обществото. Всички институции мълчат, а Таско Ерменков идва да спаси хората. Това е смехотворно", добави още доцентът.