Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт е втрещен, че има градски транспорт на магистрала "Тракия"

Според Христо Радков, това е прецедент

23.05.2018 | 21:12 Редактор: Ивайло Николов
Експерт е втрещен, че има градски транспорт на магистрала

Тази сутрин турски ТИР удари автобус на магистрала "Тракия", а при инцидента пострадаха 14 пътници. По-късно през деня автобусът беше изкаран с кран от канавката, а камионът - изтеглен. Христо Радков, който е председател на Българското обединение на шофьорите, каза, че е бил втрещен, от това, че част на Столичния градски транспорт се движи по магистрала.

"Ние сме прецедент, едва ли има друг такъв случай. Говорихме за колани в автобусите, а когато говорим за автобус от градския транспорт, в него не само, че няма колани, а там е допустимо да има правостоящи", недоумява Радков. В студиото на "Денят ON AIR" той изрази също и недоумението си, че някой е допуснал да има линия на градски транспорт на магистралата.

"Толкова ли няма обходни пътища. В този случай знаем, че има обходен път през Горни и Долни Лозен. Защо не минава от там градския транспорт", попита Христо Радков чрез ефира на Bulgaria ON AIR.

Във връзка с днешния инцидент, той беше категоричен, че не може да става въпрос шофьорът на камиона да е заспал и това да е причината за катастрофата. Радков направи и паралел с предишната автобусна катастрофа на магистрала "Тракия", при която загинаха няколко души. Той припомни, че заключението на разследващите за инцидента от преди повече от месец е страничен удар от кола.

"От днешния случай виждаме как един тежкотоварен камион, който е застигнал с голяма разлика в километрите автобуса, не го е обърнал, както беше обърнат предишният", категоричен беше Христо Радков.

Според него днешният случай показва, че едва ли именно страничен удар от кола е причинила катастрофата през месец април.

Вижте видеото с целия разговор!