Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Срещата на Румен Радев с Владимир Путин утре щяла да бъде протоколна

Политологът Георги Киряков и проф. Нина Дюглерова казаха още, че правителството ни е придобило опит след срещата на върха в София

21.05.2018 | 20:23 Редактор: Ивайло Николов
Срещата на Румен Радев с Владимир Путин утре щяла да бъде протоколна

Българският президент Румен Радев е на посещение в Русия, където днес се срещна с премиера Дмитрий Медведев, а утре на българския държавен глава му предстои разговор и с президента Владимир Путин. За последно подобни посещения на такова ниво имаше преди около 10 години.

Политологът Георги Киряков изтъкна факта, че това обаче ще е протоколна среща, защото по Конституция от нашия държавен глава почти нищо не зависи във вътрешнополитически план, а от Путин зависи всичко.

"Единият вариант е да говорят пак за тези проекти, за които така или иначе отдавна се говори в България. Другият вариант е да се говори за връщане на някакво влияние на Русия на Балканите, която така или иначе има влияние", каза Киряков в студиото на "Денят ON AIR".

Нина Дюлгерова, професор по международни отношения, се съгласи с характера на предстоящата среща между Радев и Путин.

"Съмнявам се за новина. Факт е обаче, че утре чрез президента Радев, който е част от българската държава, която е член на Съвета на Европа, ще легитимира както България, така и Европейския съюз в желанието си за засилващи се срещи, отношения и процеси между ЕС и Русия", подчерта проф. Дюлгерова пред Bulgaria ON AIR.

Тя допълни още, че по-интересно ще бъде евентуално посещение на Бойко Борисов в Москва, за каквото спомена днес руският му колега Дмитрий Медведев по време на срещата си с президента Румен Радев.

Вижте видеото с цялата дискусия!