Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Срещата на върха в София приключи, но какво от това?

Интеграцията на Западните Балкани, зреещият конфликт със САЩ и бъдещето ни – само част от обсъдените теми…

17.05.2018 | 21:03 Редактор: Иван Берберов
Срещата на върха в София приключи, но какво от това?

След 15 години пауза - на масата на диалога седнаха лидерите на Европейския съюз и на още 6 държави от Западните Балкани. Какво се случи днес в НДК, за какво се разбраха и какво следва?

"Успехът на тази среща е безспорен. Толкова много лидери никога не са се събирали. Има насрочена нова такава среща, тъй че тази не е просто светкавица, която светва и изгасва. Никой не е очаквал условия за бърз прием на Западните Балкани в ЕС. Нещата през последните години са доста по-динамични. Въпросът беше да се даде перспектива за Европа. Недвусмислено беше заявено, че друг път освен Европа – няма", обясни журналистът от Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Лаков. 

Лидерите на Европа подписаха декларация за продължаване на борбата с корупцията в Западните Балкани, изглаждането на регионални конфликти и задълбочаване на добросъседските взаимоотношения. 

"Показа се, че Западните Балкани са приоритет на Брюксел и че Съюзът иска да ги приеме. Следват няколко европредседателства, които няма да оставят тази тема да виси. Нека не си правим илюзии, че ЕС няма да се разширява. Вероятно се намираме в преддверието на решаването на проблема с името на Македония", посочи другият журналист от Bloomberg TV Bulgaria Николай Кръстев. 

Лаков добави, че решаването на Македонския въпрос ще създаде предпоставка за бързото влизане на съседката ни в НАТО, а това за нас е приоритет. Но защо всичко се случва сега, а не преди 10 години или след 10?

"Динамиката в международните отношения се промени. След Крим се видя, че Русия не е доволна от статуквото. Към това може да добавим и Китай. Има много повече регионални супер-сили. Някои държави се опитват да завземат нови зони на влияние. Ако не се вземат мерки, страни като Македония може лесно да попаднат в чужди зони на влияние. Оттук идва леката форма на натиск за разрешаване на проблемите на Балканите", почерта Ивайло Лаков в "Денят ON AIR". 

"Тази среща вля нова енергия в страните от Западните Балкани. Тя убеди европейските страни, че политиката по разширяване на Европейския съюз трябва да продължи. Енергията на всички граждани трябва да бъде впрегната в тази цел. Не е достатъчно само да организираме срещи, да се целуваме и да се разхождаме по мостове. Необходимо е България да докаже икономическото си влияние, чрез повишаване на качеството на живот. Трябва да покажем правия път! Всички страни, които са станали членове на ЕС, преди това са станали членове на НАТО", категоричен бе бившият ни посланик в Македония Александър Йорданов.

Темата с ескалацията на взаимоотношенията между Европа и САЩ не остана пренебрегната на днешната среща на върха в София. 

"По време на обобщаващата пресконференция Жан-Клод Юнкер хвърли дипломатическа бомба със заявката си, че за да бъде опазено споразумението с Иран, на европейските компании ще им бъде забранено да се съобразяват със санкциите на САЩ към Техеран. Тази забрана ще бъде обявена в 10:30 часа утре в Брюксел. Отношенията между Европа и Вашингтон тепърва ще ескалират", отбеляза анализаторът на европейските процеси Мария Стоянова пред Bulgaria ON AIR.

За повече акценти, коментари и мнения – вижте видеото!