Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Фалити, безработни... Превозвачите били притеснени с основание

Социалистът Димитър Данчев видя бездействие от страна на правителството спрямо Пакета за европейска мобилност

16.05.2018 | 20:41 Редактор: Тодор Петров
Фалити, безработни... Превозвачите били притеснени с основание

Българските превозвачи имат основания да се притесняват. Една голяма група хора са обречени да останат без работа, а голяма група фирми са обречени на фалит. Това каза в студиото на предаването "Денят ON AIR" депутатът от БСП Димитър Данчев.

Коментарът му идва в навечерието на масовия протест на превозвачите, който ще блокира София утре. Хората от транспортния бранш са скандализирани от европейският пакет за мобилност, който предвижда шофьорите да се връщат в държавата си на всеки три седмици, както и да получават заплати спрямо стандарта на страната, в която шофират.

Димитър Данчев разкритикува правителството, че бездейства и по думите му не е направило официциални предложения към Европейската комисия относно Пакета за европейска мобилност. Според него управляващите са имали една година да потърсят съмишленици, за да сформират коалиция, с която да се противопоставят на големите играчи в ЕС - Германия и Франция.

"Позицията на БСП е достатъчно силна в европарламента и се чува. Правят се разговори на 4 очи между Борисов и Макрон да се постигне компромис. Това би било изключително трудно. Времето за дипломация е пропуснато", заяви Данчев пред Bulgaria ON AIR.

Предстои провеждане на Съвет по транспорта - това е един от последните шансове, на които въпросът може да бъде поставен, отбеляза социалистът в студиото на Ганиела Ангелова.

Данчев заключи, че вероятно ще бъдат направени известни компромиси, но със сигурност ще има мерки в ущърб на българските превозвачи.

Вижте видеото с целия разговор!