Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Съдбата на българските превозвачи била в ръцете на правителството

Това е най-бързо развиващият се бранш у нас, категоричен е бившият транспортен министър Петър Мутафчиев

15.05.2018 | 20:35 Редактор: Велислав Филипов
Съдбата на българските превозвачи била в ръцете на правителството

Българските превозвачи се надигнаха единодушно срещу т. нар. Пакет за мобилност, който се обсъжда да се приеме в страните от ЕС.

Според обсъжданите промени шофьорите трябва да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на шофьор е нужно да се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл. Освен това шофьорите трябва да не се спят в кабините на камионите, а 45-часовата задължителна почивка на седмица да се изкарва в хотел.

Според бившия транспортен министър Петър Мутафчиев в защита на превозвачите трябва да се мобилизира цялата държавна власт.

"Трябва да се търси баланс между позицията на всички държави-членки в ЕС. Може да търсим обединена позиция с други по-малки държави. Нужно е подкрепа на поне 35% от държави като Гърция, Кипър и други", категоричен е бившият министър на транспорта в "Денят ON AIR".

По думите му има около 60 хил. камиона извън България, които пътуват в международния трафик.

"Това е най-бързо развиващият се бранш у нас. Трябва да има ясни цели и стратегии, които да предприемем. Всеки в ЕС гледа от своята камбанария. Макрон бе избран за президент и дойде в България, за да говори по тази тема", уточни той пред Bulgaria ON AIR.

Мутафчиев е на мнение, че голяма роля в решаването на въпроса е в ръцете на правителството. Ако то успее да реши проблемa, управляващите заслужават сериозни адмирации.