Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Д-р Асен Меджидиев: Личните лекари имат основателни искания

Председателят на Столичната колегия на БЛС обясни, че административната работа на джипитата се е увеличила 10 пъти

01.05.2018 | 20:10 Редактор: Ивайло Николов
Д-р Асен Меджидиев: Личните лекари имат основателни искания

Исканията за отпадането на 24 - часовото дежурство и премахването на административните задължения на личните лекари, са основателни. Това обяви председателят на Столичната колегия на Българския лекарски съюз д-р Асен Меджидиев. По думите му писането на всякакви декларации и документи се е увеличило 10 пъти за последните 20 пъти.

"Това е един голям проблем при тях. Тя толкова много се увеличи в последните години, защото много нови наредби се вкараха, много допълнителни документи се издават от тях и в крайна сметка при един преглед общопрактикуващият отделя около 15-18 минути за документация", обясни д-р Меджидиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той определи и друг голям проблем при личните лекари, а именно обучението на младите им колеги. Д-р Меджидиев обясни, че новата генерация общопрактикуващи трябва да работят при техен по-опитен колега, за да придобият специалност, но личните лекари не могат да си позволят да им плащат заплати.

Председателят на Столичната колегия на БЛС, който работи в "Пирогов", коментира и влизането на прокуратуратта в различни лечебни заведения, за да разследва как се управляват. По думите му това е добре за всеки директор, за да се види дали добре е изпълнявал функциите си.

"Това е нужно, за да се даде спокойствието", каза той пред Bulgaria ON AIR, но и попита защо не се търси отговорност от законодателите, които са оставили възможност в нормативната уредба да има шанс за появата на феномена "Болница в болницата".