Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

За равен достъп до здравеопазване - редица болници трябвало да закрият!

Статуквото е изгодно за политиците, посочи проф. Генчо Начев

30.04.2018 | 20:52 Редактор: Иван Берберов
За равен достъп до здравеопазване - редица болници трябвало да закрият!

Прокуратурата започна разследване за безстопанственост в 13 болници в страната. 

Проверяват се четири болници в София, както и лечебни заведения във Видин, Разград, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен.

"Много болници трябва да се закрият, за да може навсякъде в България да има равен достъп до медицинска помощ. За територията ни и населението ни медицинските заведения са много. Трябва да се въведе модел на управление на държавните болници, така че да се работи в интерес на пациентите", категоричен бе директорът на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.

Според госта в "Денят ON AIR" това, че някои частни болници печелят повече от държавните, се дължи на по-добрите умения на собственика на частната болница по сключване на договор. 

"Всяка година парите за здравеопазване се увеличават. Това увеличение не е свързано с промени, които да направят ефективно използването на тези средства. Няма страна в Европа, в която съучастието за здравните осигуровки да е над 20%, а в България е 40%", подчерта медикът пред Bulgaria ON AIR.

"Статуквото е изгодно за политиците, тъй като има много финансови интереси, които ще се нарушат. Промяната в здравеопазването не е желана от тези заинтересовани кръгове", изтъкна още проф. Начев.