Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Според ЕП България е готова за "Шенген" - но кога ще влезем?

Визите за САЩ не отиват на доброто сътрудничество между страните ни, категоричен бе Георг Георгиев

26.04.2018 | 20:22 Редактор: Иван Берберов
Според ЕП България е готова за

Според доклад от Европейския парламент България и Румъния са готови незабавно за влизане в "Шенген".

"Ние сме готови за "Шенген" много отдавна. Държавата многократно е показала, че е способна да пази външните граници на ЕС. Това да не сме част от "Шенген" е продукт на политическо решение. Ние сме покрили всички изисквания на европейското пространство. Допринасяме за глобалния процес на сигурност за цяла Европа. Допълнителните преговори трябва да касаят единствено влизането ни в "Шенген", подчерта зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. 

Уви, Европейският съвет не е на позицията, че сме готови за влизане в "Шенген". По думите на госта на "Денят ON AIR" няма как това присъединяване да се бави. 

"Шенгенското пространство, освен сигурност, означава и свободното придвижване на стоки и услуги. Ще се присъединим вероятно до края на сегашния мандат на Европейския парламент. Надяваме се дори по-скоро", отбеляза Георгиев. 

Относно казуса с Желяз Андреев, зам.-министърът на външните работи уточни, че държавата застава с пълния си ресурс зад него, но невинността му трябва да бъде доказана.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева направи историческа среща с представители на камарата на американския конгрес. Въпреки че със САЩ имаме много добри дипломатически отношения, докога ще има визов режим към нас? 

"Ние многократно сме поставяли въпроса за безвизовото пътуване. Не отива на доброто ни сътрудничество да има визов режим към нас. Единственият критерий, който България не е изпълнила, е, че не трябва да имаме повече от 3% отказани визи. А ние имаме около 16% отказ", изтъкна политикът в студиото.