Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

След промените: Ще развали ли КЕВР сделката за ЧЕЗ?

Законът трябва да се приложи за висящия казус, убеден е депутатът от БСП Атанас Костадинов
Публикувана: От:

С преходна разпоредба новият режим на закона трябва да се приложи и за висящия казус с ЧЕЗ. Не сме в хипотезата на приключена сделка - има условия, които трябва да бъдат изпълнени.

Това заяви пред Bulgaria ON AIR депутатът от БСП Атанас Костадинов, след като днес депутатите приеха предложението КЕВР да одобрява сделки с активи на електроразпределителните дружества. Според него Комисията за енергийно и водно регулиране е можела да се намеси в сделката за ЧЕЗ и преди гласуваните промени в закона.

Още по темата

 

"КЕВР услужливо четеше закона, така че да си няма грижи с него. Сега вече законът еднозначно казва - предварително одобрение на сделки с акции и дялове", посочи гостът в предаването "Денят ON AIR".

По думите на Костадинов сега се отваря правна възможност регулиращият и лицензиращ орган да каже кой стои зад сделката за ЧЕЗ, притежава ли наличните средства, има ли опита и квалификацията, поставя ли под заплаха потребителите и цялата система.

"Арбитражното дело е изключително сериозен казус", отбеляза той и подчерта, че общата стойност на трите арбитражни дела, които водят ЕРП-тата срещу България, е за около 1,5 млрд. евро.

Атанас Костадинов коментира и казуса със задържането на кмета на столичния "Младост" Десислава Иванчева, която е обвинена в получаване на подкуп в особено големи размери. Днес Иванчева и останалите задържани бяха оставени за постоянно в ареста.

Всяка липса на единство между форма и съдържание завършва драматично. Вероятно службите имат предварителна информация по възможни действия на Иванчева, но това влачене на една жена 9 часа в центъра на София... Струва ми се, че правителството е търсело прекалено голям ефект. Не е това формулата. 

Според Атанас Костадинов основните проблеми с корупцията са непрозрачността, липсата на справедливост, но и до голяма степен приспаното гражданско общество. 

Вижте видеото с целия разговор!

Коментари ( 0 )