Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Лекари и здравни инспектори протестират... Не сега е моментът, смятат експерти

Няма механизъм, по който да се отговори на исканията им, коментира доц. Спас Спасков пред Bulgaria ON AIR

23.04.2018 | 20:18 Редактор: Василена Василева
Лекари и здравни инспектори протестират... Не сега е моментът, смятат експерти

Общопрактикуващите лекари и здравните инспектори излязоха на протести днес в центъра на София. Първите се обявиха срещу тромавите административни задължения, които им пречат да се грижат добре за пациентите, а вторите настояха за незабавно увеличение на възнагражденията на основните експертни и технически длъжности от 1 май тази година. Въпросното увеличение трябва да бъде не по-малко от 20% или с конкретна твърда сума.

"От гледна точка на българските граждани и държавата, тези искания не предлагат конструктивна промяна в системата. На фона на критиките от Европейската комисия и Световната банка, че България е страната с най-голям дял доплащане за здравеопазване (близо 50%) пряко от джоба на пациентите, няма как да се иска увеличение на потребителската такса", коментира в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Протестиращите лични лекари искат потребителската такса, която в момента е 2,90 лв. да се увеличи на 5,1 лв. и да бъде обвързана с минималната работна заплата. Освен това настояват и за по-малко бюрокрация, тъй като в момента отделяли много повече време да пишат документи, отколкото да преглеждат пациенти.

"Това не е правилният момент, в който тези искания трябва да бъдат изнасяни и да се настоява за тях. Защото няма механизъм, по който да им се отговори. Те могат да бъдат разглеждани и защитени при подписването на Националния рамков договор", посочи бившият шеф на "Пирогов" доц. Спас Спасков.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че проблемът е породен от липсата на единство в мнението на общопрактикуващите лекари, както и от това, че те доста трудно биха могли като единична гилдия да въздействат върху Лекарския съюз, който всъщност се явява страна по Националния рамков договор.

Личните лекари искат и да няма нощни смени, тъй като според тях заплащането, което получават не е достатъчно, за да бъдат на разположение на пациентите денонощно.

Здравните инспектори пък настояват доходите им да се обвържат или с минималната работна заплата, или със средната, а всяка година в бюджета да се осигуряват средства за това повишение.

Вижте повече във видеото!