Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Изход от кризата: Решават съдбата на Сирия на среща в Женева

Русия, САЩ, Иран и Турция ще поставят картите на масата, посочи експертът по международна сигурност Димитър Гърдев

20.04.2018 | 20:41 Редактор: Тодор Петров
Изход от кризата: Решават съдбата на Сирия на среща в Женева

Изходът от кризата в Сирия ще видим в Женева, посочи експертът по международна сигурност Димитър Гърдев, визирайки предстоящата среща на ООН по сирийския въпрос.

"Изходът може да бъде само политическо решение и то се търси на преговорите в Женева. Но преди това всеки ще постави на масата своите силни карти на терена. Основните играчи са Русия, САЩ, Иран и Турция", обясни Гърдев пред Bulgaria ON AIR. 

Той отбеляза, че Турция вече е навлязла във втора операция на сирийска земя, която по думите му е в нарушение на резолюции на Съвета за сигуност. В контекста на борбата на Ердоган срещу сирийските кюрди Гърдев каза, че ще е трудно да се създаде кюрдска държава, тъй като тя ще се сблъска с 4 страни - Ирак, Иран, Турция и Сирия. 

Гостът в предаването "Денят ON AIR" акцентира върху предложението на Владимир Путин за федерализация на Сирия. Според Димитър Гърдев бъдещето на Сирия е свързано с оттеглянето на президента Башар Асад. Когато се постигне политически консенсус, едва ли ще се заложи отново на него, смята експертът.

"САЩ, Франция и Великобритания настояват Асад да се оттегли и да се проведат избори за временно правителство. В момента, в който той се оттегли, споразумението за разполагане на руски войски в Сирия е подложено на голяма опасност да бъде денонсирано", обясни Гърдев.

"Факторът "Ислямска държава" вече не съществува в Сирия", подчерта той.