Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Институционалните скандали не стихват – застрашена ли е националната сигурност?

Формата на КСНС при президента е несъстоятелна, категоричен бе Стойчо Стойчев

20.04.2018 | 20:25 Редактор: Иван Берберов
Институционалните скандали не стихват – застрашена ли е националната сигурност?

Продължава да се покачва напрежението между президента Румен Радев и председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"КСНС е сериозен конституционен орган. Гражданите се съмняват, че можем да се справим със ситуациите около нас. Българската армия е крайно неподготвена. Президентът Радев се стреми да постигне консенсус. Това, че от ГЕРБ коментират по такъв неподходящ начин, е в техен ущърб. Евроатлантическите ценности не са само на книга – те са материални. Цветан Цветанов не знае какво представляват те", категорична бе политологът доц. Мария Пиргова. 

"Българският парламент трябва да постигне консенсус. КСНС вменява ролята на президента да бъде посредник между партиите. Поради институционална и политическа несъстоятелност на формата КСНС при президента се стига до политически скандали", подчерта политологът Стойчо Стойчев. 

Според Пиргова целите на ГЕРБ са да омаловажат институцията на президента. 

"Не виждам как ГЕРБ биха могли да решат проблемите на националната сигурност. Българското небе остана незащитено. Би трябвало да имаме собствена армия. От управлението на ГЕРБ досега авторитетът на парламента изключително много спада", изтъкна тя в "Денят ON AIR". 

Стойчев напомни, че във всяка една демократична държава, каквато и да било секторна политика се води само през бюджета, а той е прерогатив на законодателната власт.

"Българските институции са корумпирани. За всички е ясно, че институциите ни не работят. Те не могат да пазят надеждно тайните на който и да е военен съюз. Това е проблем на цялата власт. Настоящото управляващо мнозинство е изключително практично. БСП не е готова за предсрочни избори. Никой в парламента няма интерес за нови избори. Песимист съм за предсрочни избори", обясни анализаторът пред Bulgaria ON AIR.