Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Циничната употреба на химическо оръжие в Сирия бил основният проблем там

Единствената надежда за дипломатическо решение бяха преговорите в Женева, смята Елена Поптодорова

16.04.2018 | 20:13 Редактор: Жанета Нейкова
Циничната употреба на химическо оръжие в Сирия бил основният проблем там

Основната заплаха за Сирия е безнаказаната, безцеремонната и цинична употреба на химическо оръжие, чиято цел е прочистване на собствения народ заради завладяване на територии. Башар Асад иска да разшири зоните на контрол. Такова е мнението на бившия ни посланик в САЩ Елена Поптодорова в студиото на "Денят ON AIR".

Гостът на телевизията коментира напрежението в източната страна след последните въздушни удари върху нея. Днес външните министри на Европейския съюз се събраха за среща в Люксембург. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ударите на САЩ, Великобритания и Франция са били успешни от военна гледна точка.

"Единствената надежда за дипломатическо решение в Сирия бяха преговорите в Женева, които бяха блокирани и няма перспектива за възобновяването им. Това не значи обаче, че усилията в тази насока не трябва да продължат", категорична бе Поптодорова пред Bulgaria ON AIR.

Тя е убедена, че ответен удар срещу действията на САЩ няма да има и това е станало ясно още миналата седмица.

"Целта на атаката на Съединените щати беше да се разрушат инсталации, способности за производство и употреба на химическо оръжие. Последната криза в Сирия показа нещо много ярко - има драстична разлика между притежание и използване на такова", посочи бившият ни посланик.