Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Дали ще сменим Цецка с Цветанка... нещата в затворите няма да се променят

Надяваме се, че това е дъното и сега тръгваме само нагоре, категоричен е Ивайло Григоров

11.04.2018 | 20:45 Редактор: Велислав Филипов
Дали ще сменим Цецка с Цветанка... нещата в затворите няма да се променят

Вчера станахме свидетели на ново бягство от затворническо общежитие. Затворник, излежавал едногодишна присъда за притежание на наркотици, е избягал от затворническо общежитие в Пловдив. Той е обявен за общодържавно издирване. По случая е започнала и проверка. 

42-годишният Георги Танчев, по прякор Манджата, е наркопласьор, който е излежавал своето наказание заради разпространение на наркотици. До момента той е бил осъждан многократно за престъпления против собствеността.

Според бившия министър на вътрешните работи Емануил Йорданов вчерашният случай с избягал от затворническо общежитие в Пловдив е много по-различен от бягството от Софийския затвор на Владимир Пелов и Радослав Колев, но все пак отново сме свидетели на пропуск в системата.

"Свидетели сме как служителите на МВР протестират повече от 10 години и никой не им обръща внимание, никой нищо не предприемаше. Когато управляващите сметнаха, че се е натрупало голямо напрежение, решиха да отпуснат нещо. Същото се случва и с надзирателите в затворите", смята Йорданов.

По думите му няма как надзирателите да бъдат накарани да работят добре при подобни мизерни условия и толкова ниски заплати.

Ивайло Григоров от Синдиката на служителите в затворите е на мнение, че в последните 10 години постоянно се поставя на вниманието на управляващите фактът, че недостигът на надзиратели е голям проблем, но никой не взима мерки.

"Надяваме се, че това е дъното и сега тръгваме само нагоре. Въпреки това няма как един затвор, построен през 1903 г., да отговаря на европейските стандарти. Слушам обещания за нова сграда от 14 години насам, но нищо", коментира още Григоров.

Той е категоричен, че мотивацията на служителите зависи в голяма степен от техните възнаграждения, а корупцията в затворите е много по-малко, отколкото всъщност се изкарва.