Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

На фона на скандалите, България се превръщала в лидера на Балканите

Анти-атлантическите настроения показват, че в Европа нещо не е както трябва, подчерта Страхил Делийски

30.03.2018 | 20:24 Редактор: Иван Берберов
На фона на скандалите, България се превръщала в лидера на Балканите

Засега България няма да отзовава руски дипломати заради случая "Скрипал". Въпреки това, подкрепяме Великобритания. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на извънредния Съвет по сигурността, на който присъства и посланикът ни в Москва Бойко Коцев.

"Това беше най-разумното и консенсусно решение, което можеше да се вземе. Правителството продължава един успешен ход към формиране на нов международен профил на страната ни – този на лидера на Балканите. За първи път сме желан партньор.

Настроението в обществото ни е такова, защото Великобритания не е показала достатъчно доказателства, за да убеди хората. Също така имаме хибридни нагласи към света и поради това искаме да чуем различни мнения. Кралството за първи път се прояви като "не от нашите", поради Brexit", отбеляза политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Според политолога Страхил Делийски правителството е трябвало да вземе решение в една наистина трудна геополитическа ситуация на противопоставяне. 

"Започна да се говори за нова Студена война. Да вземеш решение, което отговаря на общественото мнение, е още по-трудно в ситуацията на поляризираното общество. Защо в България има толкова много анти-атлантически настроения? На какво се дължат те? Това трябва да е сигнал за политическия елит, че в Европа се случва нещо не както трябва", посочи той в "Денят ON AIR".

Във вътрешнополитическия ни живот се заформя практиката за всяко държавно събитие да се изискват стенограмите. По думите на Делийски това е симптом за абсолютното недоверие в настоящия публичен дискурс. По този начин се разпространява посланието, че публичното говорене и деклариране не струват, добави той пред Bulgaria ON AIR.