Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Предизвикателство: България ще задава посоката на европейската енергетика

Получаваме 33 млн. евро за свързани с енергийната ефективност мерки, обяви зам.-министърът Жечо Станков

23.03.2018 | 20:06 Редактор: Тодор Петров
Предизвикателство: България ще задава посоката на европейската енергетика

България е изправена пред голямо предизвикателство да председателства Съвета на ЕС в посока енергетика - да чертаем посоката на развитие на европейската енергетика до 2030 година.

Това заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков в предаването "Денят ON AIR" и добави, че се работи в две насоки - енергийна ефективност и възобновяема енергия.

Една от срещите му в Брюксел в последните дни е била свързана с програма, по която ще получим 33 млн. евро, за да кандидатстваме за мерки, свързани с енергийната ефективност. Пред Bulgaria ON AIR Станков уточни, че средствата ще бъдат администрирани от Министерството на енергетиката, а програмата ще бъде насочена главно към общините. 

"Ускорената гзификация е един от основните приоритети на Министерството на енергетиката", подчерта гостът в студиото на Кузман Илиев.

Жечо Станков изрази мнение, че ако държавата бе реагирала по-рано на сделката за ЧЕЗ, това е можело да се третира като желание да повлияе на сделката. Той поясни, че държавата изчаква информация от преговорите между "Инерком" и ЧЕЗ, а междувременно се правят необходимите изчисления за влизане в сделката.

До края на юни енергийното министерство ще представи възможните подходи към АЕЦ "Белене". Активите и пасивите ще бъдат изнесени към ново дружество, за което ще се търси инвеститор, но държавата ще участва в проекта. Жечо Станков увери, че няма основания за притеснение относно новото оборудване за "Белене".

Очаквайте видео с целия разговор!