Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Чуждестранните инвестиции у нас бележат 34% ръст

Скоро немски компании ще започнат да произвеждат авточасти в Северозападна България, посочи Стамен Янев

20.03.2018 | 20:45 Редактор: Иван Берберов
Чуждестранните инвестиции у нас бележат 34% ръст

Опозиционното говорене, че няма преки чуждестранни инвестиции у нас не е непознато на обществената среда. 

"Това клише можем да го разобличим със статистика. Бележим 34% ръст на чуждестранните инвестиции у нас. До голяма степен те се насочват към производството. Мога да добавя, че 30% от БВП на страната е от производство. Голяма част от инвестициите са от Холандия, тъй като те имат благоприятен данъчен режим", отбеляза изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев. 

Един от най-закъсалите в икономическо отношение райони в страната е Северозападният. Гостът на "Денят ON AIR" съобщи, че скоро регионът ще бъде подсилен от инвестиции. 

"Северозападна България е район с голям потенциал. Много скоро ще обявим няколко основни инвестиции касаещи производството на автомобилни части. Преговаряме с немски компании, които ще дадат прехранване на редица семейства там", заяви Янев пред Bulgaria ON AIR.

Изпълнителният директор на БАИ разказа за българо-сръбски бизнес форум, който бил под шапката на вицепремиера Томислав Дончев. 

"Имаше действително сериозен интерес. Събраха се над 200 човека и над 130 компании. Имаше голям интерес за обмен на идеи и в двете посоки. Западните Балкани стоят откъснати от останалата Европа, но ако сме задружни нещата ще стоят по различен начин", подчерта той.