Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Протестите на надзирателите били към своя край

Казусът е в ръцете на министър Горанов, заяви зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов

19.03.2018 | 20:13 Редактор: Иван Берберов
Протестите на надзирателите били към своя край

Протестите на надзирателите и охранителите на магистратите не стихват. Те настояват за изравняване на заплащанията им с тези на колегите им от МВР, както и увеличение на персонала в затворите. 

"Сериозният момент в тези протести не са парите, а това, че нашите служители искат изравняване на своя статус с другите служители в широката система за сигурност. Ако Министерството на правосъдието можеше да реши проблема само, то отдавна щеше да го направи. За съжаление бюджетът, който ни е предоставен, не ни дава възможност за никакво преразпределение", посочи зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.

По негови думи казусът е в ръцете на финансовия министър Владислав Горанов, но така или иначе сме близо до развръзката на тези протести. Разговорът обхвана и изстиващия казус със Истанбулската конвенция.

"Слабите страни на документа бяха изтъкнати пред обществото ни. България има много активна роля в създаването на Конвенцията. От нас е дошло предложението да не се включва това определение за пол и джендър, а да се използва друго определение, което да не буди такива реакции. Нашата разумна позиция не е била уважена. Тази дискусия е затворена страница", категоричен бе държавникът в "Денят ON AIR". 

Пред Bulgaria ON AIR проф. Проданов подчерта, че вече има формулирано предложение за промяна на Наказателния кодекс, касаещо неизбежната отбрана. 

"Промяната цели да прецизира формулировките в закона, за да се създаде ясна представа у гражданите докъде може да защитават живота и здравето си. Животът не може да бъде приравнен на частната собственост. Това би довело до неприятни последици", изтъкна зам.-министърът. 

Според госта България от страна на произход на трафика на хора, все повече се превръща в страна на транзит, но за повече детайли гледайте видеото!