Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Лондон vs. Москва: Един експерт няма съмнения, друг пък съзира Студена война

Михаил Найденов и Владислав Апостолов коментираха скандала с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му

14.03.2018 | 21:09 Редактор: Жанета Нейкова
Лондон vs. Москва: Един експерт няма съмнения, друг пък съзира Студена война

Че има ли съмнение кой стои зад отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му, попита риторично в "Денят ON AIR" експертът по сигурност Михаил Найденов.

Той продължи, че в изявлението си днес Северноатлантическият съвет (НАТО) е обявил, че застава на страната на Великобритания и настоява Русия да отговори на всички въпроси.

"НАТО отбеляза, че употребата на това отровно вещество е първата офанзивна, агресивна акция на територията на Европейския съюз от създаването му досега", подчерта Найденов.

Лондон заяви, че ще експулсира 23 руски дипломати, след като Москва отказва да обясни как бойно отровно вещество, разработено от бившия Съветски съюз, е използвано за отравянето на бившия руски шпионин и дъщеря му.

Русия отрича да стои зад опита за убийство. 

Всичко това доведе до нарастването на дипломатически скандал, а политическият анализатор Владислав Апостолов дори съзира "дебелата сянка на Студената война".

"И на двете страни трябва да бъде разяснено дали използваното количество "Новичок" идва от запасите на Русия и как веществото е стигнало до Великобритания", смята гостът на Bulgaria ON AIR.

Тереза Мей даде ултиматум на руските власти да докажат, че не те стоят зад отравянето и, че са допуснали веществото извън своя контрол.

Очаква се британският премиер да обяви още санкции срещу Кремъл.