Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ердоган преди "стигаше" до Варна и Бургас, сега само до Кърджали

Това обръщение е насочено към турския електорат в областта, смята бившият ни консул в Одрин Георги Димов

13.03.2018 | 21:05 Редактор: Велислав Филипов
Ердоган преди

Вчера по време на местния конгрес на Партията на справедливостта и развитието в град Сакария още в първата си реч Реджеп Ердоган се обърна към българските турци с думите: "Кърджали е част от нашите душевни граници". Тези думи отново разбуниха духовете в страната ни. Какво казва Ердоган и какво цели?

Според бившия консул на България в Одрин Георги Димов споменаването на страната ни в реч на турския президент се повтаря за трети път.

"Преди в речта си Ердоган "стигаше" до Бургас и Варна, сега само до Кърджали. Хубаво е всички да си зададем въпроса защо? Първо - през 2019 г. в Турция предстоят избори - местни и парламентарни. Това е обръщане към електората в Кърджали, за да го подкрепят", коментира изказването бившият консул в Одрин в "Денят ON AIR".

По думите му балансът на политическите сили в Турция е прекалено изравнен и на Ердоган му е нужен всеки глас, за да спечели изборите догодина.

"Турците са заклеймявани за своите действия в Сирия. В момента държавата е ортак с Москва и Техеран, но въпреки това и те не подкрепят военната намеса в Сирия", смята Димов.

Той е на мнение, че в момента европейска перспектива за Турция не съществува.

"Има договорена среща във Варна, която е под голяма въпросителна дали ще се случи. Никой в момента в Турция не говори за европейско членство. Вече се задоволяват само с поддържане на диалога и уреждането на отношенията с ЕС. В момента властта в Турция е ислямистки национализъм, който е войнолюбив", подчерта още бившият ни представител в Одрин

Гостът на Bulgaria ON AIR уточни, че в момента Турция е разделена на две, резултатите от референдума още се оспорват, но все пак рано или късно ще се роди една демократична държава.


1
0 rate up comment rate down comment 0
erg
преди 6 години
Турците "използвали" 3-те милиарда евромангизи за войната в Сирия... Как са успели да го направят тоя "номер" като 2,15 милиарда са още в Брюксел, не се знае... Г-н Димов, вие сте просто един *** лъжец и демагог. Това да не ви е България, където изкрадоха всичките пари дадени от Европа за бежанците. Това, също трябва да го знаем !!! Сигнализирай за неуместен коментар