Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ЧЕЗ бягали поради корупционния натиск в държавата

Политическият елит е неспособен да кореспондира с електората, отсъди доц. Мария Пиргова

13.03.2018 | 21:26 Редактор: Иван Берберов
ЧЕЗ бягали поради корупционния натиск в държавата

Злободневната тема със сделката между пазарджишката фирма "Инерком" на Гинка Върбакова и чешкото енергоразпределително дружество ЧЕЗ не спира да обикаля институциите и студията.

"Сделката с ЧЕЗ минава границите на държавния интерес. Властите тръгнаха несериозно. Опитаха се да обяснят, че държавата нищо не може да направи. При положение, че ролята на ЧЕЗ е толкова голяма, то институциите неименуемо трябва да се намесят. Правителството мълчи", обобщи политологът доц. Мария Пиргова. 

Според политическия анализатор Стойчо Стойчев в момента екипът на президента се опитва да потуши скандала с руския патриарх, като засяга този с ЧЕЗ.

"Тази сделка е скандална, защото един огромен стратегически инвеститор напуска държавата и продава бизнеса си на някаква фирма от нищото. Големите инвеститори бягат, защото държавата оказва корупционен натиск", категоричен бе той в "Денят ON AIR"

По линия на скандала между президента Румен Радев и руския патриарх Кирил, Стойчев подчерта, че визитата на свещеника е с изцяло политически, а не духовен характер. 

"Чрез поведението на "Обединените патриоти" в скандала с патриарха се доказа нещо, което знаехме – "Атака" и ВМРО са с проруски виждания, а НФСБ са антируски настроени", отбеляза анализаторът пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Пиргова добави, че малката, а и голямата коалиция във властта са нестабилни. 

"Политическият елит е неспособен да кореспондира с електората. Партиите вече не представляват гражданите. Връщането към политиката, вероятно ще стане чрез граждански протести. Има социален потенциал, но няма политически", посочи тя.

"Всички извънпарламентарни партии искат да има предсрочни избори, за да влязат във властта. Това няма как да стане, защото няма силна обществена вълна. Движението на Слави Трифонов се оказа импотентно. Другата алтернатива на проф. Божидар Димитров по-скоро буди смях. БСП също не са достатъчно готови за предсрочни избори", изтъкна Стойчев.