Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Неяснотата около ЧЕЗ можела да свали правителството

Кой продава многомилионен бизнес на безизвестна пазарджишка компания, попита политолог

26.02.2018 | 20:00 Редактор: Иван Берберов
Неяснотата около ЧЕЗ можела да свали правителството

Горещият казус за сделката между пазарджишката фирма "Инерком" ООД със собственик Гинка Върбакова и чешкото дружество ЧЕЗ постави на тръни цялата държава. 

"Не се изясни, че става въпрос за стратегическа инфраструктура и национална сигурност. Фирмата, която закупи този бизнес, би трябвало да излезе с някаква стратегия за него. Не може някаква пазарджишка фирма да купи един многомилионен бизнес без да бъде с прозрачна и ясна стратегия", подчерта политологът Георги Киряков. 

Той изтъкна, че общественият заряд около тази сделка е достатъчно голям, за да свали правителството, а ако до седмица-две целият казус не бъде изяснен, то "Борисов 3" може и да падне.

"Става дума за обществен интерес. Кой продава многомилионен бизнес на безизвестна компания с неясен интерес и неясни инвеститори? Има разминаване по кое законодателство се случва сделката. Преди години заради някакви неясни сметки за ток правителството на Бойко Борисов бе свалено", припомни политологът в студиото на "Денят ON AIR".

Според политолога Любомир Стефанов конкурсът за продажбата на ЧЕЗ е бил крайно лишен от публичност. 

"Компанията "Инерком" влиза в напълно непознат бизнес за тях. Те вече имат социална отговорност. Фирма, която се появява отникъде, най-малкото трябва да бъде проверена. Сделка няма. Има компетентни органи, които проверяват дали може тя да се сключи. Искаме да видим стратегия за развитие на бизнеса", поясни още Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Киряков преди да се направи една подобна сделка трябва заинтересованите хора да излязат с имената си пред обществото, а не след като са се договорили.