Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Промените в Закона за обществените поръчки прикривали злоупотреби?

Случилото се с Валери Жаблянов е потъпкване на свободата на словото, твърди Филип Попов от БСП

22.02.2018 | 19:53 Редактор: Иван Берберов
Промените в Закона за обществените поръчки прикривали злоупотреби?

Промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП), които позволяват ремонтите на оградата по границата ни с Турция да се правят без обществени поръчки, вбесиха опозицията.

"Не знаем какво налага тази спешност, с която се разглежда законът. Заинтересованите страни предлагат да не минава поддръжката на оградата с Турция през обществена поръчка, а чрез договаряне. Така няма да има състезателни процедури, няма да има прозрачност, ще има спекулация със средствата. Така ще се прикрият и злоупотребите при строежа на самата ограда", отсъди депутатът от БСП Филип Попов. 

Гостът в студиото на "Денят ON AIR" отбеляза, че и сега има предвидена възможност в Закона за обществените поръчки, когато става въпрос за форсмажорни обстоятелства - така наречената "бърза писта". 

"Специализираната прокуратура е преценила, че са налице достатъчно данни за извършено престъпление при строежа на оградата. Нашата идея е, че когато има закон за обществените поръчки – има състезателност. Може да се проследи кой какво върши", добави "червеният" народен представител пред Bulgaria ON AIR. 

По линия на гласуваното освобождаване на Валери Жаблянов от длъжността зам.-председател на Народното събрание, неговият съпартиец подчерта, че случилото се е пореден рецидив от страна на ГЕРБ.

"Това е част от тяхната война срещу свободата на личното мнение. Независимо кой говори, той има свобода на лично мнение. Причините на ГЕРБ са изцяло юридически неиздържани. От БСП няма да предложим нова кандидатура за зам.-председател на НС. Ще се обърнем към Конституционния съд", заяви социалистът.