Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Едва ли ще покрием заемите на НЗОК с 3% резерв

Бюджетът на Касата ще се увеличи, ако държавата започне да изплаща пълните осигуровки на деца, пенсионери и безработни, твърди д-р Калин Поповски

21.02.2018 | 20:15 Редактор: Иван Берберов
Едва ли ще покрием заемите на НЗОК с 3% резерв

Здравната комисия в парламента изслуша директора на Здравната каса проф. Камен Плочев и обсъди възможността за поисканата от него актуализация на бюджета. Стана ясно, че задълженията ни към чужди здравни фондове възлизат на над 270 млн. лева.

"Имам големи съмнения как ще се оправим в рамките на този бюджет. Ние гласувахме едва 3% резерв, с който няма да можем да покрием тези харчове. Тези средства трябваше да бъдат предвидени още когато се гласуваше Бюджет 2018", отбеляза депутатът от "Обединени патриоти" д-р Калин Поповски.

Гостът в студиото на "Денят ON AIR" допълни още, че бюджетът на Касата би трябвало да се увеличи, щом държавата започне да изплаща пълните осигуровки от 8% на деца, пенсионери и безработни. 

По линия на гласуваната оставка на вече бившия зам.-председател на НС Валери Жаблянов и изказванията му по редица теми, част от които и Македония, народният представител подчерта, че македонска нация в исторически план няма. 

"Никой не говори за никаква македонска нация между Първата и Втората световна война. Едва когато идва Тито на власт, се създава идеята за Македония. В последния ратифициран документ за добросъседство с Македония го няма този елемент. В исторически смисъл Жаблянов е прав, но този документ трябваше да го подпишем от политическа гледна точка", заяви д-р Поповски пред Bulgaria ON AIR.