Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Директно купените гласове на избори у нас стигали 250 хиляди

Политическият анализатор Стойчо Стойчев е направил изследване по темата за контролирания и купен вот

19.02.2018 | 20:08 Редактор: Ивайло Николов
Директно купените гласове на избори у нас стигали 250 хиляди

Гласовете, които се купуват по избори в България, варират между 200 и 250 хиляди. Цифрата зависи от това за какво са изборите, а при местния вот тя е най-голяма. Това обясни в студиото на "Денят ON AIR" политическият анализатор Стойчо Стойчев.

Той подчерта още, че по избори имаме и официално купени гласове чрез тези на застъпниците на политическите партии. Тези изводи Стойчев е направил след 4-годишно изследване, което обхваща всички провеждани избори в България от 2014 година досега.

Изследването му е поместено в първата книга на политическия анализатор "Контролираният и купен вот като инструмент за завладяване на държавата от организирани престъпни мрежи: политически рискове и тенденции".

"Смело би било да кажем една трета от подадените гласове да са контролирани по един или друг начин, но защо не", каза Стойчо Стойчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Политическият анализатор обясни още, че вече е представял резултатите от своето изследване на различни световни и европейски форуми. 

"Като цяло от колегите ми от балканските страни получавам много отзиви, че нещата при тях са сходни, да не кажа същите", сподели още Стойчев в ефира на "Денят ON AIR". По думите му след представяне на изследването в Делхи, индийските му колеги са споделили, че и при тях практиките са подобни.

"Абсолютно убедено твърдя, че нещата не могат да се променят с промяна в нормативната база", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Вижте видеото с целия разговор