Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Патриотите искат нов превод на Истанбулската конвенция

Обществото ни прояви сериозна зрялост в отстояването на собствените си разбирания, отбеляза Искрен Веселинов

14.02.2018 | 20:38 Редактор: Иван Берберов
Патриотите искат нов превод на Истанбулската конвенция

Въпреки хладното време, вътрешнополитическият живот у нас е парещо затоплен от непрестанните междудепутатски скандали и спорове. Към картинката на смут се прибави и Луковмарш. 

"Луковмарш никога не е бил организиран от патриотите. Преди време беше организиран от пострадалите от комунизма. Но тъжното в случая е, че 70 години след такова събитие, ние все още нямаме национална оценка за него", поясни депутатът от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. 

По отношение на изказването на БСП за Народния съд от 1945 г. като "наложително и неизбежно военновременно зло", гостът в студиото на "Денят ON AIR", подчерта, че нашият Народен съд е избил 200 пъти повече хора от този в Хитлеристка Германия, тъй че не можело да се третира като "удовлетворяване на волята на Великите сили".

"Искаме нов превод на Истанбулската конвенция. Дори Секретариата на Съвета на Европа каза, че специално за България ще се направи нов превод. В нашето право ще влезе този български текст и ако той не е добър, то как ще се произнася за неговата конституционност Конституционният съд?", посочи Веселинов пред Bulgaria ON AIR. 

По негови думи има европейски натиск за приемането на Конвенцията. Българското общество прояви сериозна зрялост в отстояването на собствените си разбирания. Ако има консенсус между българските политици по темата, то референдумът е излишен. Уви консенсус няма засега, уточни народният представител.