Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Антикорупционният закон имал механизми, които ще "спрат кранчетата" на стимулиращите корупция!

Коментар на кандидата на БСП за председател Николай Николов

14.02.2018 | 20:25 Редактор: Жанета Нейкова
Антикорупционният закон имал механизми, които ще

Новият антикорупционен закон има интересни механизми, които ще ни позволят "да затворим кранчетата" на онези, стимулиращи това опасно обществено явление - корупцията! Това заяви в "Денят ON AIR" кандидатът на БСП за председател на новия орган Николай Николов.

Той притежава опит в сферата на темата "корупция", разработвал е академични трудове по този въпрос и бе категоричен, че "еднозначен отговор добър или не е новият антикорупционен закон не може да бъде даден".

По думите му пред Bulgaria ON AIR текстът има редица положителни страни. Навлиза се в сфери, където досега публичният режим за контрол на корупционно поведение не е бил наличен.

"В други сектори обаче има връщане назад. Тук става дума за изключително сложен закон, който обединява много и различни производства. Стълб му е гражданската конфискация, която няма да бъде адресирана само към лица, облечени в публична власт, а и към хора от криминалния контингент", обясни кандидатът за поста.

Николов подчерта, че новият закон има интересен елемент - за първи път режим, характерно насочен към държавни служители, сега ще се прилага и спрямо частни лица.

"Член 6 включва завеждащи лечебни заведения, които получават финансиране от държавния бюджет. Оттук нататък тези хора ще трябва да декларират своето имущество", наблегна Николов.